Meer duidelijkheid voor fietsers en wandelaars in Buytenpark

Zoetermeer - De gemeente gaat het Buytenpark aanwijzen als 'eigen terrein' en kleine verkeersborden plaatsen bij een aantal fiets- en voetpaden. Daarmee krijgen wandelaars, fietsers en mountainbikers meer duidelijkheid over waar wel of juist niet mag worden gefietst. Straks staan bij de overzichtsborden in het park de gebodsborden ‘recreatief fietspad’ en de borden ‘eigen terrein. Hierdoor mogen mensen alleen op de daartoe aangewezen paden fietsen en niet meer overal. In het park zelf komen bij de paden lage gebodsborden voor fietsen en wandelaars.
De reden voor deze maatregel is een motie die de gemeenteraad op 3 december 2012 heeft aangenomen bij de vaststelling van het bestemmingsplan Buytenpark. In deze motie constateerde de raad dat wandelaars en mountainbikers in het Buytenpark elkaar hinderen. Bij de ingangen van het Buytenpark staan nu alleen de rechthoekige borden met 'fietspad', waardoor op alle paden in het begrazingsgebied kan worden gefietst. De gemeenteraad vroeg het college via de motie om in gesprek te gaan met de mensen die een zienswijze over het mountainbiken op het bestemmingsplan hadden ingediend om zo samen tot een veilige scheiding tussen wandel- en fietsroutes te komen. Ook wilde de raad dat er geen enkel misverstand meer mag bestaan over de verkeersregels die in het Buytenpark van toepassing zijn. De gemeente heeft vier varianten met vertegenwoordigers van het Kwaliteitsteam Buytenpark, de Vogelwerkgroep, de Toervereniging Zoetermeer '77 en de Stichting Wielerpromotie Het Groene Hart besproken. Uiteindelijk is door iedereen gekozen voor de variant waarin het Buytenpark als 'eigen gebied' wordt aangewezen en kleine verkeersborden bij de paden worden geplaatst. Het zijn borden die bijvoorbeeld ook Staatsbosbeheer gebruikt. Deze lage verkeersborden passen goed in het Buytenpark en bovendien ontstaat geen oerwoud aan verschillende borden. Ze hebben dezelfde juridische werking als reguliere verkeersborden, waardoor handhavers beter tegen overtreders kunnen optreden. Omdat het Buytenpark straks 'eigen terrein' is, zijn bezoekers gasten die zich moeten houden aan de gedragsregels van de eigenaar, in dit geval de gemeente. De gemeente wil na ongeveer een jaar samen met de gebruikers van het Buytenpark bekijken of deze maatregel het gewenste effect heeft. Bron: Gemeente Zoetermeer
Wat betekent dit voor de MTB-ers? In het gehele natuurstergebied - dat is het gebied achter Snowworld dat omsloten wordt door de brede asfaltweg over de heuvel, het Stompwijksepad, het schelpenpad 'onderlangs' naar het bruggetje bij de skatebaan, het schelpenpad langs de skatebaan naar de parkeerplaats Snowworld en over de parkeerplaats naar de brede asfaltweg - is het straks alleen nog toegestaan gebruik te maken van de paden die als fietspad zijn gemarkeerd met een verkeersbord en niet van de paden die zijn gemarkeerd als voetpad. Bij de 'ingangen' van de fietspaden komen bordjes 'niet verplicht fietspad' en waar de voetpaden aftakken van het fietspad of dat kruisen, komen voetgangersbordjes. Omdat er dan voldoende duidelijkheid is waar wel gefietst - en dus ook ge-MTB'd mag worden - heeft de handhaving ook voldoende handvat om eventueel bonnen uit te schrijven. Het zou verstandig zijn als alle MTB-ers en andere fietsers zich houden aan de regels, want er bestaat een grote kans dat wanneer bij de evaluatie na ongeveer 1 jaar mocht blijken dat de maatregelen niet het gewenste effect sorteren, dat aanvullende extra maatregelen zullen worden getroffen, waarbij zelfs algehele sluiting van alle fietspaden in het gebied denkbaar is. Met name het Kwaliteitsteam Buytenpark had grote twijfels of de nu te nemen maatregelen wel afdoende zouden zijn om het MTB-en in genoemd gebied aan banden te leggen en zij staan op scherp om een strenger regime in te voeren zodra daar maar enige aanleiding toe is. Aangezien er naast de leden van TVZ'77 ook door heel veel anderen - individuen en groepen - gebruik gemaakt wordt van het Buytenpark (ook buiten het officiele MTB-parcours - is afgesproken dat alle betrokken partijen aan hun contacten zoveel mogelijk ruchtbaarheid zullen geven aan de nieuwe maatregelen. De reden dat het MTB-en in het natuurstergebied door Jan en alleman zo populair is, is dat het daar allemaal wat minder technisch en uitdagend is, waardoor ook MTB-ers met minder skills er leuk kunnen spelen. Wanneer het officiele MTB-parcours beter onderhouden zou worden en er hier en daar kleine afsteekjes worden gemaakt zodat de echt moeilijke passages vermeden kunnen worden (z.g. chicken runs) dan zal ook de neiging om buiten het parcours te gaan MTB-en ook sterk verminderen. Dit punt wordt vanuit onze vereniging TVZ'77 voortdurend aangekaart bij de gemeente. Resultaat tot nu toe? Mager, maar we blijven eraan werken mede in ons eigen belang. Pim (BikePC)

Reacties